BLOM ZIET IETS - 06 | Ergens tussen de ijstijden in

[locatie: Veenendaal, Nederland]
 
We bevinden ons op een plek die naar Nederlandse maatstaven best de naam ‘vallei’ mag dragen. Deze vallei is het lager gelegen deel tussen de stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Die stuwwallen ontstonden in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, toen Scandinavisch landijs over een deel van Nederland schoof.
Jaren later, om precies te zijn 126.000 duizend jaren – tussentijds was hier een dekzandlandschap ontstaan, had veenvorming opgetreden en waren delen van het gebied door boskap in heidelandschap veranderd – vestigde zich hier een bedrijf dat maatwerk levert in binnen- en buitenreclame.



De boerderijen in de nabijheid, momenteel vrijwel allemaal voorzien van het voorvoegsel ‘voormalige’, werden tussen ongeveer 1850 en 1970 gebouwd. Zo ook de boerderij waarvan we op de bijgaande foto nog net een glimp mogen opvangen. De Stationsstraat waaraan deze gelegen is, verwijst naar het treinstation dat hier in de buurt in 1886 werd geopend, dat nu Veenendaal-De Klomp heet en nog niet zo lang geleden de prijsvraag voor het intercitystation met de meest agrarische naam glansrijk won.
De ligging aan het spoor maar toch vooral aan de snelweg A12 leidde in de jaren ‘90 tot de onvermijdelijke aankoop en onteigening van de landbouwgrond terplekke, ten faveure van de ontwikkeling van een bedrijventerrein. De boerderijen werden woonhuizen. Het eerder genoemde reclamebedrijf kwam in 1997. Op zijn dak bouwde het een gele stellage om daar de rode lichtgevende letters REKLAMECENTRUM op vast te schroeven. Reclame werd toen al 25 jaar niet meer met een K geschreven en het gebruik van primaire kleuren in de architectuur was al 10 jaar niet meer gebruikelijk. Dit twijfelachtige visitekaartje voor nota bene een bedrijf met als corebusiness gevelreclame, heeft niet tot diens faillissement geleid.
 
De lichtreclame en opdringerige bedrijfsbebouwing pal achter hun perceel, heeft de bewoners doen besluiten er zelf een flinke schuur te bouwen, zo leert een recent bezoek aan de plek die we hier op de inmiddels acht jaar oude foto zien. Het schuurtje met de oranje dakpannen is vervangen door een bouwwerk dat weliswaar een puntdak heeft, maar dat verder veel trekken heeft van een bedrijfsloods. Het pand is hoger dan de oude boerderij. Het grasveld werd vervangen door een strak erf dat geheel bedekt is met grijze steentjes – ‘ardenner split’ in het jargon van de sierbestraters. Tenslotte kan hier niet onvermeld blijven dat de letters ‘reklamecentrum’ ondertussen zijn verwijderd.
 
En nu maar afwachten wat een volgende ijstijd voor deze plek in petto heeft.

|  Datum: 2018-01-06  |  Labels: Observaties  Kunstprojecten  Blom ziet iets  |  Overzicht van alle publicaties  |



Reacties:

Wat een ontzettend leuk stuk weer, een plezier om te lezen!

| reactie van: Richard van de Velde | Datum: 2018-01-07 22:15:02 |




Reageren:
















   
zoeken volgende vorige