Ondervind! – mijn inzending voor RAUM Utrecht

Mijn inzending voor RAUM is de deur uit! Dit project in Utrecht spreekt me enorm aan en dus kon een inzending van mijn kant niet uitblijven. Het woord is nu aan de jury. Die kiest in april welke voorstellen uit de vele inzendingen gerealiseerd kunnen worden.
RAUM is een plek in Utrecht, op en rond het Berlijnplein in het stadsdeel Leidsche Rijn. Bij RAUM gaan nieuwe en creatieve ‘verhalen’ gemaakt worden middels kunst, design en technologie. Kunstenaars en andere creatieven zijn opgeroepen met voorstellen te komen.

 
Het idee achter mijn project
Het Berlijnplein ligt recht boven de tunnel waar de snelweg A2 doorheen gaat. De onzichtbaarheid van de snelweg tegenover de dynamiek op het plein is het uitgangspunt van mijn projectvoorstel.
Mijn project heb ik Ondervind! genoemd. Het is een installatie en een ervaringskunstwerk tegelijk. Het ondervinden slaat op ‘het ervaren’. Tegelijkertijd verwijst het naar wat je letterlijk onder het Berlijnplein vindt: in dit geval de snelweg A2. Ondervind! biedt de gelegenheid aan het publiek zich individueel af te zonderen van de dynamiek van het plein en daarbij voor even toeschouwer te worden van wat zich eronder afspeelt. Op een in de vloer verwerkt beeldscherm ziet de toeschouwer realtime beelden van het verkeer in de tunnel, van bovenaf. Precies onder deze plek worden deze beelden door een camera in de tunnel geregistreerd. Daarin zit een interessant spanningsveld: de overlast van de snelweg was juist de reden om een tunnel te bouwen. In Ondervind! kan de toeschouwer de verkeerstroom zien. Omdat hij er zelf niet letterlijk een deelgenoot van wordt, heeft dit mogelijk een rustgevend effect op de toeschouwer. Zoals ook kabbelend water of een haardvuur rust geven: een constant doorgaande beweging die telkens anders is.

 
De installatie
In de installatie die ik wil bouwen is de ruimte te betreden door één, maximaal twee personen tegelijk. Daar bevindt zich een soort ligbed met een luik, waaronder een rechthoekig gat met een beeldscherm. Daarop ziet de toeschouwer van bovenaf het verkeer in de tunnel voorbijrazen. Op de achtergrond hoort hij niet het geluid van de snelweg maar ontspannen muziek en/of de voordracht van een of enkele speciaal voor de installatie gemaakte gedichten.
Als verschijningsvorm kies ik voor een gebouwtje dat de toegang tot een trap of trappenhuis suggereert. De grote letters ‘A2’ verwijzen wel naar de snelweg, maar het gebouwtje verraadt verder niet wat zich aan de binnenzijde afspeelt. Om de richting van de snelweg onder het plein te accentueren komt aan de achterzijde een langgerekt plateau dat ook dienst kan doen als zitbank of podium.
 
Interactie met het publiek
In mijn voorstel heb ik meerdere ideeën uitgewerkt voor de interactie met het publiek, omwonenden en passanten. Voor het bouwen wil ik hen oproepen materialen aan te dragen. Ook wil ik de ervaringen van het publiek verzamelen, bespreken en delen.

Zodra meer bekend is over de uitslag volgt daarover bericht op mijn website en social media.

 


|  Datum: 2017-03-27  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk in ontwikkeling  Werk op locatie  Kunstfestival  Kunstprojecten  |



|  Terug naar recent nieuws   |  Overzicht van alle nieuwsitems  |