Open oproep kunstwerk bij lift De Oversteek Nijmegen… GEWONNEN !

Heel binnenkort mag ik gaan starten met de realisatie van een groot kunstwerk. Mijn inzending voor de open oproep van de gemeente Nijmegen en The Big Draw is door de jury als beste beoordeeld..!
Rondom de lift van de brug De Oversteek is een houten bekisting gemaakt om te voorkomen dat de lift, die vernield is, niet nog verder wordt beschadigd. De houten platen worden nu gebruikt voor graffiti en posters. De gemeente wil dit tegengaan door er een kunstwerk op te laten maken met een positieve lading.
 
mijn ontwerp
Het kunstwerk dat ik ga realiseren heet Kolom2017.
 
Ik zal de bekisting van de lift zodanig aanpassen dat een nieuw beeld ontstaat, een monumentale sculptuur. De basisvorm blijft natuurlijk behouden, maar door er reliëf op aan te brengen, door de voet wat te verbreden en door figuren aan de bovenkant te bevestigen wordt het object een sculptuur met betekenis. Het wordt dus meer dan een beschildering op houten platen.
Het kunstwerk zal associaties oproepen met een klassieke zuil. Dat komt door de vorm, en ook door diverse figuren die verwijzen naar het verleden, zoals het Romeinse verleden van Nijmegen-West. Tegelijkertijd is het een eigentijds kunstwerk: de beeldtaal zal strak en grafisch zijn, terwijl ook de voorstelling voor een deel uit hedendaagse elementen bestaat. Door het aanbrengen van raampartijen en andere architectonische figuren zal het object vanaf enkele zijden ook met een gebouw worden geassocieerd. Ramen zijn een steeds terugkerend thema in mijn kunst, waardoor het werk ook ‘een echte Blom’ wordt.
Kolom2017 is een tijdelijk kunstwerk, maar door zijn voorstelling, kleur en vorm krijgt het een zekere eeuwigheidswaarde. En dat is precies wat deze plek toekomt.
 
6 juli klaar
Het kunstproject wordt georganiseerd door The Big Draw Nijmegen in opdracht van de Gemeente Nijmegen. Kunstenaars werden opgeroepen een tijdelijk kunstwerk te ontwerpen en te realiseren op de bekisting van de lift aan de brug De Oversteek. Het kunstwerk moet een positieve en inspirerende bijdrage leveren aan de plek en tevens het spuiten van graffiti en plakken van posters op de bekisting tegengaan. De opdrachtgevers willen ook dat de omgeving van de brug en de lift als herkenbare inspiratiebron terugkomen in het kunstwerk. De uitvoering moet plaatsvinden vóór 6 juli 2017. Mijn stappenplan werkt daar naar toe. Kom gerust een keer kijken!


meer over mijn voorstel
Ik heb natuurlijk ook een uitgebreider voorstel. Dat kan je vinden via deze link: http://www.marcelblom.nl/pdf/Lift_De_Oversteek.pdf


 


|  Datum: 2017-05-26  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  ||  Terug naar recent nieuws   |  Overzicht van alle nieuwsitems  |