Muurschildering Nijmegen klaar

Vorige week heb ik mijn muurschildering in Nijmegen afgemaakt.
Aan de Lijnbaanstraat, een zijstraatje van de Weurtseweg, heb ik een muur van 140 m2 beschilderd. Het is de zijmuur van een wooncomplex. Ik maakte enkele ontwerpen en daaruit kozen de bewoners het ontwerp 'groen park' (dat is een werktitel). Dit ontwerp kreeg de voorkeur van veel bewoners omdat de woonomgeving terplekke niet zo groen is.
Nadat ik de hoofdopzet op de muur heb gezet, heb ik samen met enhousiaste bewoners gezorgd voor het ‘inkleuren’. Daarna heb ik een tijd gewerkt aan de finishing touch.





Alvast héél erg bedankt aan iedereen die geholpen heeft: Peter, Henk, Will, Yvonne, Ton, Rob, Jelle, Onno, Liesbeth, Fred, Peter, Paul, Els, Simon, Margriet, Paul, Marieke met kleinzoon, Nina en Kiki (hopelijk niemand vergeten…).

Dit filmpje geeft een mooi overzicht van de totstandkoming.

Binnenkort zijn ook de werkzaamheden op die plek klaar: er volgen dus nog foto's zonder opgebroken wegdek en zandhopen.
O ja, ik broed nog op een titel voor het werk. Suggesties welkom.
 

|  Datum: 2019-06-19  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Project muur Lijnbaanstraat gestart

Mijn muurschilderproject in Nijmegen is in volle gang! Aan de Lijnbaanstraat, een kleine straat in Nijmegen-West nabij de Waalhaven, ga ik een muur van 140 m2 beschilderen, een zijmuur van een wooncomplex. Ik maakte enkele ontwerpen en daaruit kozen de bewoners het ontwerp 'groen park' (werktitel).
Na eerder schoonmaken en ontvetten heb ik met 4 enthousiaste buurtbewoners de muur in de grondverf gezet.
En inmiddels is de opzet met de in te kleuren vlakken klaar. Ook het inschilderen van die vlakken ('schilderen op nummer') ga ik samen met buurtbewoners doen. Daarmee starten we op maandag 13 mei.
Zelf ga ik daarna de finishing touch doen.

|  Datum: 2019-05-12  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk in ontwikkeling  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Geen kunstopdracht in Etten-Leur

Gisteren kwam het telefoontje uit Etten-Leur waarop ik lang had gewacht. Maar de boodschap was niet fijn: de kunstcommissie heeft helaas niet voor mijn ontwerp gekozen. Ik was één van drie kunstenaars die nog in de race was voor een kunstwerk in de openbare ruimte: zie voorgaande nieuwsitems op mijn website.
De opdracht leek speciaal voor mij geschreven: gevraagd werd een kunstwerk voor de wijk, met 'het verhaal van de plek' en het betrekken van de omgeving. Het is mijn geboortegrond, en dus heb ik heel veel aandacht, tijd en liefde in mijn voorstel gestoken.
Ik wens de kunstenares die de opdracht binnenhaalde alvast veel succes en zal haar persoonlijk feliciteren. Ik ben benieuwd naar haar ontwerp.
 

|  Datum: 2019-01-16  |  Labels: |


Aangepast schetsontwerp Etten-Leur ingediend

Op enkele tientallen meters van de plek waar Vincent van Gogh zijn schilderscarrière begon, presenteerde ik 10 december mijn ontwerp voor een kunstwerk in Etten-Leur. Ook twee andere kunstenaars presenteerden hun ontwerp. Half januari 2019 wordt duidelijk welke van de drie ontwerpen mag worden gerealiseerd.
 
In augustus had ik ook al een schetsontwerp ingediend en gepresenteerd, maar de kunstcommissie heeft toen geen keuze kunnen maken uit de voorstellen, die alledrie even goed waren. Net als de twee andere kandidaten mocht ik terug naar de tekentafel om een verbeterd ontwerp te maken.
 
De basis van mijn ontwerp blijft hetzelfde. Het is een ensemble van verschillende objecten in een park, maar in plaats van 6 objecten zijn het er nu 5: een pilaar en 4 ‘tafels’. Door het weglaten van één tafel kon ik de andere vier een slag groter en robuuster ontwerpen.
Voor de pilaar had ik aanvankelijk een project bedacht met voortdurend wisselende kunstuitingen vanuit de wijk daar bovenop. Nu heb ik dat aangepast: mijn idee is dat kinderen uit de wijk een kunstwerk ontwerpen (bijvoorbeeld via een project op school), dat ik vervolgens ga maken en dat permanent op de pilaar komt. Dat kunstwerk moet gaan over ‘jouw wijk van de toekomst’, waarmee het een mooie tegenhanger vormt van de tafels, die vertellen over het verleden van de wijk.
De opdracht van de gemeente was om een kunstwerk voor de wijk Banakkers te maken. Mijn ontwerp is dus een kunstwerk voor de wijk, over de wijk en met de wijk, zodat het ook van de wijk wordt.
De titel van het werk, ‘Banmade’, verwijst naar een stokoude benaming voor omsloten agrarische percelen, kenmerkend voor die plek honderden jaren geleden, en waar ook de naam Banakkers van afgeleid is. Tegelijkertijd is deze titel een soort verbastering van ‘Made in Banakkers’, en daarmee doel ik op het hierboven omschreven samenwerkingsproject met kinderen.
 
Wordt vervolgd…!
 

|  Datum: 2018-12-11  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk in ontwikkeling  Werk op locatie  |


|  Overzicht van alle nieuwsitems  |