Veel belangstelling voor project Binnenkamers

Van 21 tot en met 29 oktober het project Binnenkamers in de Kolpingbuurt in Nijmegen. In één van de leegstaande huizen bouwde ik de woonkamer om tot een installatie, met daarin een film.

In de flyer die ik bij mijn kunstwerk omschreef ik het werk als volgt:

Ik trof het huis leeg en kaal aan, met weinig sporen van hoe hier de afgelopen jaren is gewoond. Gedacht. Gevoeld. Gegeten. Gepraat. Liefgehad. TV gekeken.
Juist die leegte gaf mij ruimte voor mijn eigen herinneringen. Aan alle huizen waar ik zelf woonde. In Nijmegen. Den Haag. Etten-Leur. Het sterkst kwamen mijn herinneringen als kind. Herinneringen aan het huis waar ik ben geboren en waar ik opgroeide. Een greep uit die herinneringen is het onderwerp geworden van mijn installatie ‘Inwisselbaar, verplaatsbaar en nooit vergeten’. Bij herinneringen gaat het om gebeurtenissen met een specifieke eigenaar. Ze zijn gekoppeld aan een tijd, en aan een plek. In mijn kunstwerk verander ik alleen die laatste factor. ‘Albert Verweystraat 7, Etten-Leur’ is verruild voor ‘Kolpingstraat 75, Nijmegen’.
Een nieuw oud verhaal.Kijk ook naar mijn filmpjes op YouTube!
Klik op http://bit.ly/2AaULox als je een beeld wil krijgen van mijn installatie met daarin de film.
Op http://bit.ly/2AbznPN zie je alleen de film op je scherm, maar die film is natuurlijk wel onderdeel van de installatie.

|  Datum: 2017-11-04  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Kolom 2017 in de media

Mijn kunstwerk Kolom 2017 haalde diverse media in Nijmegen en de Provincie Gelderland, voordat het gerealiseerd was en na de oplevering. Een overzicht.

De Gelderlander, 27 mei 2017 (krant en internet)

N1, 27 mei 2017 (internet)
Artikel N1

Ugenda, 28 mei 2017 (internet)
Artikel Ugenda

De Brug Nijmegen, 31 mei 2017 (2 artikelen: krant, gemeentepagina)


Omroep Gelderland (internet en TV)
Video en interview door Rob Haverkamp

Nieuws uit Nijmegen, 7 juli 2017 (internet)
Een timelapsevideo van Ger Neijenhuyzen

De Gelderlander, 8 juli 2017 (krant en internet)

De Brug Nijmegen, 12 juli 2017 (krant)N.B. voor de aandacht op social media verwijs ik naar mijn Facebookpagina (https://www.facebook.com/marcelblomkunst/?pnref=lhc) en Twitter (@marcelblomkunst).
 

|  Datum: 2017-07-13  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Kunstwerk Kolom 2017 onthuld

Mijn kunstwerk bij de brug De Oversteek in Nijmegen is klaar! Na de bekendmaking van het winnende ontwerp - mijn ontwerp - is het snel gegaan. Ik ben direct aan de slag gegaan met de realisatie van 'Kolom 2017': een tijdelijk kunstwerk op de bekisting van de buiten gebruik gestelde lift bij de brug. Op 7 juli jongstleden was de opening. Ongeveer 60 aanwezigen waren getuige van de 'openingshandeling': samen met wethouder Bert Velthuis schroefde ik een laatste onderdeel aan het werk, een vis. Daarmee was het werk voltooid.De opening was de laatste etappe van een kunstroute die The Big Draw Nijmegen had georganiseerd door het Waalfrontgebied. Daarbij werd ook stil gestaan bij tijdelijke kunstwerken van Jordan Artisan, Eric Martijn en Carla Dijs.
Ter afsluiting was er een gezellige borrel in Hotel Nimma, met optredens van de geweldige 'spoken word'-artiest Cees de Beer en de al even geweldige band Altijd Onderweg.


Meer foto's over mijn werk 'Kolom 2017' vind je op deze website bij 'werk op locatie'.
Bij het Nieuwsitem 'Kolom 2017 in de media' vind je andere foto's en video's.
 

|  Datum: 2017-07-12  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Open oproep kunstwerk bij lift De Oversteek Nijmegen… GEWONNEN !

Heel binnenkort mag ik gaan starten met de realisatie van een groot kunstwerk. Mijn inzending voor de open oproep van de gemeente Nijmegen en The Big Draw is door de jury als beste beoordeeld..!
Rondom de lift van de brug De Oversteek is een houten bekisting gemaakt om te voorkomen dat de lift, die vernield is, niet nog verder wordt beschadigd. De houten platen worden nu gebruikt voor graffiti en posters. De gemeente wil dit tegengaan door er een kunstwerk op te laten maken met een positieve lading.
 
mijn ontwerp
Het kunstwerk dat ik ga realiseren heet Kolom2017.
 
Ik zal de bekisting van de lift zodanig aanpassen dat een nieuw beeld ontstaat, een monumentale sculptuur. De basisvorm blijft natuurlijk behouden, maar door er reliëf op aan te brengen, door de voet wat te verbreden en door figuren aan de bovenkant te bevestigen wordt het object een sculptuur met betekenis. Het wordt dus meer dan een beschildering op houten platen.
Het kunstwerk zal associaties oproepen met een klassieke zuil. Dat komt door de vorm, en ook door diverse figuren die verwijzen naar het verleden, zoals het Romeinse verleden van Nijmegen-West. Tegelijkertijd is het een eigentijds kunstwerk: de beeldtaal zal strak en grafisch zijn, terwijl ook de voorstelling voor een deel uit hedendaagse elementen bestaat. Door het aanbrengen van raampartijen en andere architectonische figuren zal het object vanaf enkele zijden ook met een gebouw worden geassocieerd. Ramen zijn een steeds terugkerend thema in mijn kunst, waardoor het werk ook ‘een echte Blom’ wordt.
Kolom2017 is een tijdelijk kunstwerk, maar door zijn voorstelling, kleur en vorm krijgt het een zekere eeuwigheidswaarde. En dat is precies wat deze plek toekomt.
 
6 juli klaar
Het kunstproject wordt georganiseerd door The Big Draw Nijmegen in opdracht van de Gemeente Nijmegen. Kunstenaars werden opgeroepen een tijdelijk kunstwerk te ontwerpen en te realiseren op de bekisting van de lift aan de brug De Oversteek. Het kunstwerk moet een positieve en inspirerende bijdrage leveren aan de plek en tevens het spuiten van graffiti en plakken van posters op de bekisting tegengaan. De opdrachtgevers willen ook dat de omgeving van de brug en de lift als herkenbare inspiratiebron terugkomen in het kunstwerk. De uitvoering moet plaatsvinden vóór 6 juli 2017. Mijn stappenplan werkt daar naar toe. Kom gerust een keer kijken!


meer over mijn voorstel
Ik heb natuurlijk ook een uitgebreider voorstel. Dat kan je vinden via deze link: http://www.marcelblom.nl/pdf/Lift_De_Oversteek.pdf


 

|  Datum: 2017-05-26  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


|  Overzicht van alle nieuwsitems  |