Kolom 2017 in de media

Mijn kunstwerk Kolom 2017 haalde diverse media in Nijmegen en de Provincie Gelderland, voordat het gerealiseerd was en na de oplevering. Een overzicht.

De Gelderlander, 27 mei 2017 (krant en internet)

N1, 27 mei 2017 (internet)
Artikel N1

Ugenda, 28 mei 2017 (internet)
Artikel Ugenda

De Brug Nijmegen, 31 mei 2017 (2 artikelen: krant, gemeentepagina)


Omroep Gelderland (internet en TV)
Video en interview door Rob Haverkamp

Nieuws uit Nijmegen, 7 juli 2017 (internet)
Een timelapsevideo van Ger Neijenhuyzen

De Gelderlander, 8 juli 2017 (krant en internet)

De Brug Nijmegen, 12 juli 2017 (krant)N.B. voor de aandacht op social media verwijs ik naar mijn Facebookpagina (https://www.facebook.com/marcelblomkunst/?pnref=lhc) en Twitter (@marcelblomkunst).
 

|  Datum: 2017-07-13  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Kunstwerk Kolom 2017 onthuld

Mijn kunstwerk bij de brug De Oversteek in Nijmegen is klaar! Na de bekendmaking van het winnende ontwerp - mijn ontwerp - is het snel gegaan. Ik ben direct aan de slag gegaan met de realisatie van 'Kolom 2017': een tijdelijk kunstwerk op de bekisting van de buiten gebruik gestelde lift bij de brug. Op 7 juli jongstleden was de opening. Ongeveer 60 aanwezigen waren getuige van de 'openingshandeling': samen met wethouder Bert Velthuis schroefde ik een laatste onderdeel aan het werk, een vis. Daarmee was het werk voltooid.De opening was de laatste etappe van een kunstroute die The Big Draw Nijmegen had georganiseerd door het Waalfrontgebied. Daarbij werd ook stil gestaan bij tijdelijke kunstwerken van Jordan Artisan, Eric Martijn en Carla Dijs.
Ter afsluiting was er een gezellige borrel in Hotel Nimma, met optredens van de geweldige 'spoken word'-artiest Cees de Beer en de al even geweldige band Altijd Onderweg.


Meer foto's over mijn werk 'Kolom 2017' vind je op deze website bij 'werk op locatie'.
Bij het Nieuwsitem 'Kolom 2017 in de media' vind je andere foto's en video's.
 

|  Datum: 2017-07-12  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Open oproep kunstwerk bij lift De Oversteek Nijmegen… GEWONNEN !

Heel binnenkort mag ik gaan starten met de realisatie van een groot kunstwerk. Mijn inzending voor de open oproep van de gemeente Nijmegen en The Big Draw is door de jury als beste beoordeeld..!
Rondom de lift van de brug De Oversteek is een houten bekisting gemaakt om te voorkomen dat de lift, die vernield is, niet nog verder wordt beschadigd. De houten platen worden nu gebruikt voor graffiti en posters. De gemeente wil dit tegengaan door er een kunstwerk op te laten maken met een positieve lading.
 
mijn ontwerp
Het kunstwerk dat ik ga realiseren heet Kolom2017.
 
Ik zal de bekisting van de lift zodanig aanpassen dat een nieuw beeld ontstaat, een monumentale sculptuur. De basisvorm blijft natuurlijk behouden, maar door er reliëf op aan te brengen, door de voet wat te verbreden en door figuren aan de bovenkant te bevestigen wordt het object een sculptuur met betekenis. Het wordt dus meer dan een beschildering op houten platen.
Het kunstwerk zal associaties oproepen met een klassieke zuil. Dat komt door de vorm, en ook door diverse figuren die verwijzen naar het verleden, zoals het Romeinse verleden van Nijmegen-West. Tegelijkertijd is het een eigentijds kunstwerk: de beeldtaal zal strak en grafisch zijn, terwijl ook de voorstelling voor een deel uit hedendaagse elementen bestaat. Door het aanbrengen van raampartijen en andere architectonische figuren zal het object vanaf enkele zijden ook met een gebouw worden geassocieerd. Ramen zijn een steeds terugkerend thema in mijn kunst, waardoor het werk ook ‘een echte Blom’ wordt.
Kolom2017 is een tijdelijk kunstwerk, maar door zijn voorstelling, kleur en vorm krijgt het een zekere eeuwigheidswaarde. En dat is precies wat deze plek toekomt.
 
6 juli klaar
Het kunstproject wordt georganiseerd door The Big Draw Nijmegen in opdracht van de Gemeente Nijmegen. Kunstenaars werden opgeroepen een tijdelijk kunstwerk te ontwerpen en te realiseren op de bekisting van de lift aan de brug De Oversteek. Het kunstwerk moet een positieve en inspirerende bijdrage leveren aan de plek en tevens het spuiten van graffiti en plakken van posters op de bekisting tegengaan. De opdrachtgevers willen ook dat de omgeving van de brug en de lift als herkenbare inspiratiebron terugkomen in het kunstwerk. De uitvoering moet plaatsvinden vóór 6 juli 2017. Mijn stappenplan werkt daar naar toe. Kom gerust een keer kijken!


meer over mijn voorstel
Ik heb natuurlijk ook een uitgebreider voorstel. Dat kan je vinden via deze link: http://www.marcelblom.nl/pdf/Lift_De_Oversteek.pdf


 

|  Datum: 2017-05-26  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Ondervind! – mijn inzending voor RAUM Utrecht

Mijn inzending voor RAUM is de deur uit! Dit project in Utrecht spreekt me enorm aan en dus kon een inzending van mijn kant niet uitblijven. Het woord is nu aan de jury. Die kiest in april welke voorstellen uit de vele inzendingen gerealiseerd kunnen worden.
RAUM is een plek in Utrecht, op en rond het Berlijnplein in het stadsdeel Leidsche Rijn. Bij RAUM gaan nieuwe en creatieve ‘verhalen’ gemaakt worden middels kunst, design en technologie. Kunstenaars en andere creatieven zijn opgeroepen met voorstellen te komen.

 
Het idee achter mijn project
Het Berlijnplein ligt recht boven de tunnel waar de snelweg A2 doorheen gaat. De onzichtbaarheid van de snelweg tegenover de dynamiek op het plein is het uitgangspunt van mijn projectvoorstel.
Mijn project heb ik Ondervind! genoemd. Het is een installatie en een ervaringskunstwerk tegelijk. Het ondervinden slaat op ‘het ervaren’. Tegelijkertijd verwijst het naar wat je letterlijk onder het Berlijnplein vindt: in dit geval de snelweg A2. Ondervind! biedt de gelegenheid aan het publiek zich individueel af te zonderen van de dynamiek van het plein en daarbij voor even toeschouwer te worden van wat zich eronder afspeelt. Op een in de vloer verwerkt beeldscherm ziet de toeschouwer realtime beelden van het verkeer in de tunnel, van bovenaf. Precies onder deze plek worden deze beelden door een camera in de tunnel geregistreerd. Daarin zit een interessant spanningsveld: de overlast van de snelweg was juist de reden om een tunnel te bouwen. In Ondervind! kan de toeschouwer de verkeerstroom zien. Omdat hij er zelf niet letterlijk een deelgenoot van wordt, heeft dit mogelijk een rustgevend effect op de toeschouwer. Zoals ook kabbelend water of een haardvuur rust geven: een constant doorgaande beweging die telkens anders is.

 
De installatie
In de installatie die ik wil bouwen is de ruimte te betreden door één, maximaal twee personen tegelijk. Daar bevindt zich een soort ligbed met een luik, waaronder een rechthoekig gat met een beeldscherm. Daarop ziet de toeschouwer van bovenaf het verkeer in de tunnel voorbijrazen. Op de achtergrond hoort hij niet het geluid van de snelweg maar ontspannen muziek en/of de voordracht van een of enkele speciaal voor de installatie gemaakte gedichten.
Als verschijningsvorm kies ik voor een gebouwtje dat de toegang tot een trap of trappenhuis suggereert. De grote letters ‘A2’ verwijzen wel naar de snelweg, maar het gebouwtje verraadt verder niet wat zich aan de binnenzijde afspeelt. Om de richting van de snelweg onder het plein te accentueren komt aan de achterzijde een langgerekt plateau dat ook dienst kan doen als zitbank of podium.
 
Interactie met het publiek
In mijn voorstel heb ik meerdere ideeën uitgewerkt voor de interactie met het publiek, omwonenden en passanten. Voor het bouwen wil ik hen oproepen materialen aan te dragen. Ook wil ik de ervaringen van het publiek verzamelen, bespreken en delen.

Zodra meer bekend is over de uitslag volgt daarover bericht op mijn website en social media.

 

|  Datum: 2017-03-27  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk in ontwikkeling  Werk op locatie  Kunstfestival  Kunstprojecten  |


|  Overzicht van alle nieuwsitems  |